Baggrund

Mikuna betyder “måltid” eller “mad” på quichua, et af de indfødte i sydamerikas regnskoves oprindelige sprog.

Vi, Sigrid, Mette og Line mødte hinanden i Ecuadors regnskov hvor vi arbejdede som frivillige på dyrerehabiliteringscenteret AmaZOOnico.

Det er snart 10 år siden og da vi nu skulle til at åbne et dejligt sted hvor man kan få noget godt at spise kom vi i tanke om det vi sagde når vi rejste os fra bordet ude i regnskoven: “aska pagrachu mikuna manda” det betyder slet og ret “mange tak for mad”.

Og så er maden på Mikuna vegansk

Vegansk?

Man behøver ikke vide en hel masse om dyrevelfærd og klimaforandringer for at spise vegansk (har du lyst, så tjek menupunktet “hvorfor vegansk”), men det er tit den viden der får mennesker til helt at droppe kød og mejeriprodukter. Vegansk kogekunst handler ikke om fravalg og asketisk munkeliv, vegansk mad er fuld af liv, farver, smag og glæde. Inden vi begynder at fable videre om tofuens fortræffeligheder så lad os lige slå fast hvad en veganer egentlig er for en størrelse.

En veganer spiser ingen animalske produkter, altså ingen kød, mælk, æg osv. Derudover springer de fleste veganere også over læder, uld, pels og elfenben for den sags skyld.
Så enkelt er det, det vil sige en veganer hverken nødvendigvis er religiøs, hellig, kedelig, afholdsmenneske, sundhedsapostel, ikke-ryger, bleg, tynd eller sur.

Alle er velkomne

Nu ved vi jo ikke hvem du er, men vi ved at vi på Mikuna laver mad til alle. Blandt andet til dig der er veganer, og ligesom os har savnet vegansk mad i Århus, eller vil vise dine venner en anden side af det skønne veganske køkken, til den stolte, men måske lidt forvirrede mor eller far til en teenager som er veganer, til dig der har været så heldig at få en veganer på krogen og gerne vil invitere ud, til dig der gerne vil leve mere bæredygtigt, til dig der har lyst til at prøve noget nyt og til alle jer andre der synes at vegansk hønseFRIsalat lyder mærværdigt nok til at fange jeres nysgerrighed og forstår at et måltid på Mikuna ikke betyder andet end virkelig god mad uden animalske produkter.

Den mad vi laver er først lavet i vores egne små køkkener og prøvesmagt af vores venner og familier og vi er stolte af resultatet og håber du kommer til at holde ligeså meget af Mikuna som vi gør!